Region Halland ställer om tunga transporter – nu rullar första ellastbilen
Sedan några veckor tillbaka rullar den första ellastbilen i Region Hallands regi.
– Vinsterna är stora, särskilt de miljömässiga. Det här är en vinst för hela Halland, säger Daniel Nilsson Holmquist, fordonssamordnare vid regionservice som ansvarar för bland annat logistik och omställning av fordon inom region Halland.
Daniel har varit med från start i både planering och upphandling och förklarar att det redan finns planer på att utöka med ytterligare en eldriven lastbil.
Nytillskottet får goda betyg för miljövärden, men också för andra egenskaper.
– Den är stark, smidig och tyst, även med full last och släp. Det känns som en tydlig win-win: både för miljön, arbetsmiljön och körkänslan, säger Arben Krasniqi, lastbilschaufför vid regionservice, som sedan tidigare är van vid de traditionella lastbilarna som drivs på HVO, ett förnybart bränsle för dieselmotorer.
Sparar upp till 8 800 kg koldioxid per år
Ellastbilen används till transporter av bland annat sjukvårdsmaterial, hjälpmedel och textilier inom vården. Den har en räckvidd på upp till 30 mil per laddning.
– Genom att ersätta en dieselbil sparar vi cirka 8 800 kg koldioxid per år. Jämfört med HVO blir besparingen cirka 2 400 kg, berättar Daniel Nilsson Holmquist.
Testas först i Halmstad – på sikt i hela Halland
I ett första steg kommer ellastbilen att köras inom Halmstads kommun, med en daglig körsträcka på 10–15 mil. I takt med att laddinfrastrukturen byggs ut kommer den att kunna användas även för längre sträckor inom Halland.
Ellastbilen är en av tre tunga lastbilar i Region Hallands fordonsflotta. Under de senaste åren har regionen ställt om många av sina personbilar till el, och ett stort antal laddstationer har installerats.
Källa: Region Halland