Den planerade stationen får åtta laddpunkter med en effekt på 400 kW vardera och blir tillgänglig för alla aktörer. Laddstationen är planerad att stå klar i slutet av 2026 och placeras strategiskt i direkt anslutning till terminalens omlastningsområde.
– Det här är ett viktigt steg i elektrifieringen av den tunga trafiken, där tillgången till laddning är avgörande för att åkerier och transportköpare ska våga ta nästa steg i den gröna omställningen. Att stationen placeras vid en av Sveriges mest strategiskt belägna kombiterminaler gör satsningen än mer relevant, säger Pär Svensson, logistikutvecklare på Eskilstuna Logistik och Etablering AB.
Laddstationen förbereds också för framtida uppgradering till så kallad MCS-laddning (Megawatt Charging System), som väntas bli den nya standarden för tunga transporter.
Kombinationen av elektrifierad järnväg och eldrivna lastbilar gör det möjligt att transportera gods hela vägen med mycket låga utsläpp. Med direkt laddning på plats minskar dessutom behovet av omvägar och tomkörning – något som enligt E.ON stärker både klimatnytta och affärslogik.
– Med den här satsningen skapar vi en nyckelpunkt i Sveriges framtida laddinfrastruktur för tunga fordon. Genom att erbjuda laddning direkt vid kombiterminalen möjliggör vi sömlösa, utsläppsfria transporter från järnväg till slutkund – utan att kompromissa med effektivitet eller tillgänglighet, säger Marie Feuk, vd för E.ON Drive Infrastructure Sverige.
Eskilstuna kombiterminal är en av landets ledande i sitt slag, med dagliga tågpendlar till och från bland annat Trelleborg, Malmö, Göteborg och Umeå. Terminalen är helt elektrifierad och har direktanslutning till flera av Sveriges viktigaste järnvägslinjer.
– Vår terminal är redan en nyckelpunkt för klimatsmarta transporter. Genom att nu erbjuda eldrivna lastbilar möjlighet att ladda i direkt anslutning till omlastningen stärker vi vår roll som nav i det hållbara transportsystemet. Det innebär att godset nu kan transporteras med el hela vägen fram till slutkunden, säger Kristina Birath, fastighets- och miljödirektör i Eskilstuna kommun.
Den nya laddstationen ses som ett viktigt komplement till terminalens befintliga tjänsteutbud, som redan idag omfattar allt från omlastning, lagring och tullhantering till spårservice, containerhantering och lastbilservice.
Satsningen ligger också i linje med Sveriges och EU:s mål om att ställa om transportsektorn och minska koldioxidutsläppen. Enligt Naturvårdsverket står den tunga vägtrafiken för en stor del av Sveriges inrikesutsläpp – och elektrifiering lyfts fram som en av nyckelstrategierna.
Med åtta laddplatser och högeffektsladdning dygnet runt blir Eskilstuna kombiterminal en av de första i landet med ett publikt nav för tung ellastbilstrafik – mitt i hjärtat av export- och importflödena från Göteborg, Malmö och Trelleborgs hamnar. Projektet genomförs med stöd från Energimyndigheten.
Källa: E.ON Sverige